BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, February 13, 2009

BerdosakKah sAyA??

Assalamualaikum...
Ermm..Setelah lebih dari seminggu saya mendiamkan diri, hari ini terdetik hati saya ingin meluahkan rasa yang terpendam.Macam mana nak mula yerk ?Hari nie saya telah berkasar dengan seorang anak murid saya.Bukan niat saya tapi saya hilang sabar bila segala kata-kata saya tidak diendahkan. Saya tak mintak dia sujud pada saya tapi hormat la saya sebagai gurunya.Hari nie saya cuma mengajar 1 kelas jer tpi masa terakhir. Awal2 lagi saya dah ingatkan supaya murid2 membawa kad manila cos saya akan mengajar mereka membuat "Beg Kertas".

Masuk jer kelas, saya dah panas cos leh diaorg xpedulikan kehadiran saya. Dengan bising yang mengalahkan pasar borong dan keadaan kelas yang macam tongkang pecah.. saya pun menjerit2 kat depan mintak mereka duduk dan diam tapi suara saya gagal mengatasi gabungan mantap suara mereka semua dan saya dibuat seperti radio buruk jer..hanya beberapa orang murid yang duduk dan memerhatikan saya..Yang lain masih leka dengan keseronakan kanak-kanak siap berlari2 lgi.. bayangkan masa saya 10 minit hanya dihabiskan untuk memastikan mereka diam. Selepas 10 minit tercegat dihadapan kelas baru salam diberi dan doa dibaca..Sedih betul hati saya...

Dah habis doa dibaca kelas kembali seperti tadi dan saya tidak mampu mengawalnya... terjerit2 saya meminta diberi perhati tapi apa daya saya suara dah la slow, sama besar jer dengan anak murid memang mudah la dipermainkan.. akhirnya saya cuma mengajar murid2 yang memberi perhatian pada saya.. suasana kelas jangan ditanya pasti orang menyangka bahawa tiada guru dalam kelas ini.. Dengan hati yang sudah panas seorang murid yang sudah terkenal dikalangan rakan2 guru bahawa murid ini sgt nakal dan tidak boleh dibentuk menambah bara api yang sedia panas dalam hati saya, dengan tidak membawa kad manila yang diarahkan dialah master mind yang menghuru-harakan kelas.

Kali pertama saya cuma menegurnya agar kembali ke tempatnya dan sila bantu kawan2 tapi bantuan yang diharapkan tapi gurauan dan usikan melampau yang dilakukan.. saya tegur lagi kali kedua tapi hanya seketika. Sedang saya teruskan pengajaran boleh pulak dia dengan bangga ke papan hitam dan membuat lukisan dan tulisan sedangkan saya berada dalam kelas...saya melarang lagi tapi dengan nada yang tinggi.. Malangnya masih seketika sahaja..dia bukan kembali ke tempat duduknya tetapi menarik tudung murid perempuan dan mengetuk kepala murid2 lelaki yang lain menyebabkan mereka menjerit2.. Saya dengan tidak mampu mengawal perasaan menengkingnya dan menghalaunya keluar tetapi dia dengan muka xbersalah tidak mengikut arahanku sedangkan aku memang dah cukup marah..Murid2 lain turut menyebelahi aku dan memintanya keluar tetapi tidak diendahkan...Saya bersabar lagi dan sehingga saat saya membantu murid menyiapkan lukisan dia datang dengan menggunakan kad manila kawan yang diambil telah memukul kawannya yang berada di sebelah saya dan kad manila itu hanya beberapa inci sahaja di muka saya...

Kali ini saya memang sudah hilang kawalan, kesabaran dan keimanan saya diuji dan berada di tahap yang sukar dikawal dan akhirnya saya menjerut kolar bajunya dan bertanya dengan nada yang sangat2 tinggi sehingga mampu membisukan kelas. Memintanya memilih antara pelempang sulung saya atau penerajang sulung saya. Tapi dengan ego dan muka tidak bersalah dia tidak mengendahkan soalan saya dan tidak memandang ke arah saya.. Tangan kanan saya sudah mengeletar dan sudah berhanyun tetapi rasional pemikiran tiba2 datang menjengah menyejukkan hati dan saya beristifar...TQ ALLAH... Saya lepaskan kolar baju murid itu dan berkata dengan tegas.."selepas hari ini, jangan masuk kelas saya lagi ! saya hanya ingin mengajar pada murid yang niat ke sekolah untuk belajar sahaja!"

Abis masa saya keluar dengan perasan yang sangat kecewa...... Berdosakah saya melakukannya sebegitu..??